Oceny: (Bez ocen)
PLG_VOTE_USER_RATING
Bez komentarzy

Za górami, za lasami.... W Soblówce, tuż przy głównej drodze znajduje się mini zoo, gdzie obecnie przybywa 7 danieli: Ludwik, Tośka, Jadzia, Borysek, Zuzia i dwa maluchy. Na terenie zagrody znajdują się również dwa muflony Kwicoł i Mufinka oraz czarna owieczka Bernadetka.

Zwierzątka są udomowione i chętnie jedzą z ręki. To wielka atrakcja zwłaszcza dla dzieci.

Daniel należy do rodziny jeleniowatych i jest zwierzęciem stadnym, średniej wielkości. Do Europy środkowej sprowadzono go w XVI i XVII wieku, początkowo jako zwierzę parkowe, później dopiero wprowadzając go w łowiskach otwartych. W Polsce daniel był od średniowiecza hodowany w parkach i menażeriach. Liczniejsze populacje danieli występują w zachodniej części kraju. Daniel preferuje trawy i roślinność zielną przed pędami drzew i krzewów. Chętnie zjadają pozostające na zimę zielone liście jeżyny i bluszczu. Od wiosny do jesieni daniele również jedzą liście i pędy dzikiej jabłoni, jesionka, buka, brzozy, grabu, kasztanowca, dębu, grabu, brzozy, dzikiej gruszy, śliwy i wierzby. Od listopada do lutego zgryzają pędy roślin iglastych. Daniele żywią się także żołędziami, kasztanami, jagodami.

Muflon śródziemnomorski to podgatunek ssaków łożyskowych z rzędu parzystokopytnych. To przodek owcy domowej. Najmniejszy przedstawiciel dzikich owiec. Charakterystyczne dla muflonów są rogi, duże, skręcone ślimakowato. Samice ich nie posiadają, ewentualnie małe i skierowane do tyłu. U samców proces ich wzrostu jest stopniowy. 

Zdj. Magdalena Sporek.

Udostępnij Drukuj E-mail

Inne artykuły