3 komentarze

Lasy Nadleśnictwa Ujsoły położone są w najatrakcyjniejszej pod względem przyrodniczym części Beskidu Żywieckiego. Od południa wcinają się na kształt półwyspu w terytorium Słowacji, obejmują trzy główne pasma górskie Beskidów: pasmo Wielkiej Raczy, pasmo Wielkiej Rycerzowej oraz pasmo Lipowskiej i Rysianki.

Szacuje się, że na terenie Gminy Rajcza i Ujsoły stale bytują 2-3 dorosłe osobniki (dane Nadleśnictwa Ujsoły). "Na terenie Gminy Ujsoły regularnie widuje się jedną niedźwiedzicę zazwyczaj z dwoma niedźwiedziątkami."
źródło: Mapa sytuacyjna Nadleśnictwa Ujsoły 

Wędrując górskim szlakiem, często nie jesteśmy świadomi, że znajdujemy się w domu największego polskiego drapieżnika - niedźwiedzia. Ten duży drapieżnik może być dla człowieka zagrożeniem, ale tylko w pewnych sytuacjach (gdy jest do tego skuszony lub zmuszony).
Trzeba pamiętać, że las to jego dom. Tak długo, jak długo się w nim pozostaje trzeba przestrzegać następujących zasad. Po pierwsze należy trzymać się tylko oznakowanych szlaków. Po drugie nie wolno zostawiać śmieci na szlaku. Niedźwiedzia kuszą resztki jedzenia. Jeśli zwierzę przyzwyczai się do pozostawianego jedzenia, zacznie zbliżać się do ludzi i prosić o więcej.

Jeśli zobaczysz w lesie niedźwiedzia, nawet niedźwiadka nie podchodź do niego. Nie rób mu zdjęć, odejdź w spokoju, wycofując się wolnym krokiem. We własnej obronie niedźwiedź może być agresywny, a broni się wtedy jak potrafi, czyli pazurami i kłami. Zwierzę to potrafi biec z prędkością 50-60 km/h, dlatego nie uciekaj i nie biegnij, bo na pewno nie będziesz szybszy od niedźwiedzia.

Gdy zobaczysz ślady w lesie, wycofaj się w porę powoli i po ciuchu. Długość tropu to 18 do 28 cm, szerokość tropu wynosi od 12 do 17 cm, a długość kroku niedźwiedzia sięga do 1,5 metra.

 

Niedźwiedzia kuszą również samotne owieczki na polanie lub ule. Miodkiem nie pogardził "misiek", który "nawiedził pasiekę Pana Władysława Koconia ze Złatnej (Ciapkówka) kilka tygodni temu!!"

 

Zniszczona pasieka Pana Władysława Koconia ze Złatnej

Niedźwiedzia widzieli też niedawno mieszkańcy Rycerki Górnej, przebiegającego wieczorem przez drogę główną, obok domków letniskowych z jednego lasu do "młodnika" po drugiej stronie doliny.

Niedźwiedź jest w Polsce gatunkiem ściśle chronionym, co reguluje ustawa o ochronie przyrody z dnia 16 kwietnia 2004 roku oraz rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 roku w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt.

Niedźwiedź brunatny Ursus arctos, to najpotężniejszy ssak drapieżny Polski. Waga dorosłych samców dochodzi do ponad 400 kg, a długość ciała nierzadko przekracza 2 m.

Tryb życia
Niedźwiedzie to generalnie samotniki. W grupie możemy spotkać jedynie samice z młodymi, oraz bardzo rzadko samca i samicę podczas krótkiej rui. Każdy niedźwiedź penetruje ogromny, liczący nierzadko ponad 100 km2 areał. Zimą niedźwiedzie zapadają w sen zimowy, podczas którego obniża się ich temperatura ciała, zmniejsza się częstotliwość oddechów i tętno. Zimują one w tzw. gawrach, którymi mogą być wypróchniałe pnie drzew, gęste młodniki, jaskinie, wykroty itp. Nie wszystkie niedźwiedzie zimują, zwłaszcza w trakcie cieplejszych zim.

Pokarm
Niedźwiedzie są wszystkożerne. Mogą aktywnie polować nawet na duże ssaki kopytne, nierzadko łapią także ryby - zwłaszcza w okresie tarła. Chwytają również gryzonie, płazy i owady. Chętnie zjadają padlinę, a jesienią regularnie odżywiają się owocami i innym pokarmem roślinnym - owocami, żołędziami, korzonkami, bulwami, ziarnem zbóż - zwłaszcza owsa. Drapieżnik ten atakuje również zwierzęta hodowlane i wyjada miód z pasiek.

Rozród
Okres godowy u niedźwiedzi ma miejsce w kwietniu i maju. Młode, najczęściej dwa, ale może ich być od 1 do nawet 5, przychodzą na świat zimą. Noworodki są niewielkie, ważą około pół kilograma. Samica karmi niedźwiedziątka mlekiem przez ok. 6 miesięcy, ale opiekuje się nimi przez 2 lata. Młode osiągają samodzielność zazwyczaj w 3 roku życia.

Rozpoznawanie tropów  tutaj podręcznik pdf

źródło niektórych informacji i zdjęcie pasieki: Gazeta Ujsolska nr 23/lipiec

źródło niektórych informacji: polskiwilk.org

zdjęcia: zwierzetainformacje.pl

Udostępnij Drukuj E-mail